Zpět na informační servis

Vyhlašujeme další ročník soutěžní přehlídky Pasivní dům 2018

19. října 2018
Text redakce

Energetická úspornost je imperativem dneška a pasivní domy patří k tomu nejlepšímu a nejmodernějšímu, co u nás v oblasti výstavby vzniká. Pasivní domy jsou především kvalitně postavené, zdravé pro své obyvatele a nenáročné na provoz. Vzhledem k tomu, že jsou výzvou pro architekta, projektanta, realizační firmu i investora, energie, kterou do stavby všichni zúčastnění vkládají, propůjčuje těmto stavbám nezaměnitelnou charakteristiku. Společnost ABF a Státní fond životního prostředí České republiky ve spolupráci s Centrem pasivního domu vyhlašují již čtvrtý ročník soutěžní přehlídky: Pasivní dům 2018.

Soutěž si klade za cíl vyhledat, zmapovat a ocenit nejzajímavější úsporné stavby na území České republiky. Soutěž je nově rozdělena do dvou kategorií - Zelená novostavba a Zelená rekonstrukce. Do soutěže lze přihlásit nejen domy v pasivním či nulovém standardu, ale i další stavby s velmi nízkou energetickou náročností a u rekonstrukcí splňující požadavky programu Nová zelená úsporám - ať už jde o domy rodinné, bytové, administrativní, využívané k veřejným účelům, nové nebo do úsporné energetické třídy nově zrekonstruované.

Přihlásit stavbu do soutěže je možné do 3. prosince 2018. Současně s přihlášením do soutěže lze dům přihlásit k prohlídce na Dny pasivních domů, které se konají od 9. do 11. listopadu 2018.

Od 10. do 17. prosince 2018 zasedne odborná porota, která zkontroluje, zda přihlášky splňují všechny náležitosti a vybere vítěze v obou kategoriích.

Členy odborné poroty jsou Kateřina Maštalířová (ABF, a.s.), Jakub Hrbek (Státní fond životního prostředí České republiky), Tomáš Vanický (Centrum pasivního domu, z.s.), Libor Hrubý (Centrum pasivního domu, z.s.), Libor Novák (Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Isover, Generální partner soutěže - člen CPD), Aleš Brotánek/Josef Smola (Centrum pasivního domu, z.s. - zástupce Rady CPD), Irena Truhlářová (ARCHCON, s.r.o. - cena odborné porory PASIVNÍ DŮM 2017 - člen CPD), Michael Blažek (REHAU, s.r.o. - člen CPD), zástupce hlavního mediálního partnera časopisu Stavitel.

Hlasování veřejnosti proběhne 17. - 29. ledna 2019 na www.pasivni-dum.cz, do hlasování veřejnosti postupují všechny budovy, které splní soutěžní podmínky. Vítěz bude určen na základě počtu hlasů.

Vyhlášení vítězů se uskuteční 7. února 2019, u příležitosti zahájení veletrhu FOR PASIV. 7. ročník tohoto veletrhu zaměřeného na nízkoenergetické, pasivní a nulové budovy se bude konat v termínu 7. - 9. února 2019 v prostorách PVA EXPO PRAHA v pražských Letňanech.

Fotogalerie z minulých ročníků soutěžní přehlídky Pasivní dům jsou k nahlédnutí zde: http://www.pasivni-dum.cz/rok/2016/.

Generálním partnerem soutěžní přehlídky Pasivní dům 2018 je Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Isover, hlavními partnery jsou firmy HAIDY a.s., E.ON Energie, a.s., REHAU, s.r.o, Wienerberger cihlářský průmysl, a.s. a VELUX Česká Republika, s.r.o.

Záštitu nad soutěží poskytlo: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a odborná rada informačních modelů staveb CZ BIM.