Zpět na informační servis

Vítězové německé ceny Brückenbaupreis 2014

15. července 2014
Text redakce

V celoněmecké soutěži mostařů za rok 2014 zvítězili tvůrci mostu Gänsebachtalbrücke v Durynsku a mostu Erba v Bambergu.

Železniční most přes Gänsebachtal v Durynsku získal cenu německých inženýrů v kategorii Silniční a železniční mosty a most Erba v Bambergu v kategorii Mosty pro pěší a cyklisty.

Zodpovědnými projektanty byli Prof. Dr.-Ing. Jörg Schlaich (most Gänsebachtalbrücke), Dipl.-Ing. Matthias Dietz a Dipl.-Ing. Johann Grad (most Erba), jenž bohužel v loňském roce zemřel.

Most Erba v Bambergu zvítězil v roce 2014 kategorii Mosty pro pěší a cyklisty

Železniční most přes Gänsebachtal o délce 1001 m představuje nový typ železničního mostu. Technicky a esteticky propracovaná stavba ladí s krajinou Gänsebachtalu a je štíhlejší než všechny předchozí betonové mosty na železnici.

Ceny Brückenbaupreis 2014 byly vítězům předány 10. března v hlavním sále Technické univerzity v Drážďanech za účasti více než tisíce hostů. Cenu udělují od roku 2006 Inženýrská komora Spolkové republiky Německo (BIngK) a Asociace poradních inženýrů Německa (VBI) každé dva roky, a to ve dvou výše zmíněných kategoriích.

Patronem ceny, financované z prostředků Ministerstva životního prostředí a společností Bahn AG,
je Spolkové ministerstvo dopravy (BMVI). Cenu předali společně prezident Inženýrské komory Spolkové republiky Německo Hans-Ullrich Kammeyer a prezident Asociace poradních inženýrů Německa Dr.-Ing. Volker Cornelius.

Železniční most přes Gänsebachtal v Durynsku

Udělené ceny napomáhají zdůraznit přínos inženýrů pro stavební kulturu a dostat jej do povědomí veřejnosti. Do soutěže bylo přihlášeno celkem 37 mostních staveb, z toho porota nominovala tři stavby v každé kategorii. Vítěz v každé z kategorií následně získal cenu Brückenbaupreis 2014.

Připraveno podle materiálů BIngK.

Autor:
Ing. Svatopluk Zídek,
pastprezident ČSSI, předseda oblasti ČKAIT Karlovy Vary

Server Error

Server Error

We're sorry! The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Please try again later.

error 500 | 20. 4. 2024 10:08
Tracy is unable to log error.