Zpět na materiály, výrobky, technologie

Pozvánka na lednový stavební veletrh BAU 2011

2. listopadu 2010
redakce

Stavební veletrh BAU v Mnichově má dlouhou tradici, která sahá až do šedesátých let minulého století. Od první akce v roce 1964 návštěvnost průběžně stoupala. Následující ročník představí na 180 000 m² plochy architekturu, materiály a systémy pro hospodářskou, bytovou a vnitřní výstavbu v novostavbách i u současné zástavbě.

Autor:



Hlavní témata veletrhu BAU 2011 (17. - 22. 1. 2011)
Stavět udržitelně:
pojem udržitelnosti pocházející vlastně z lesního hospodářství udělal kariéru v souvislosti s klimatickými změnami a diskusemi o energii. I ve stavebnictví se vše točí kolem tématu udržitelnosti. Výrobky a materiály, které odpovídají kritériím udržitelnosti, naleznete u vystavovatelů na každém rohu, a kromě toho je udržitelná výstavba a projektování hlavním tématem u akcí rámcového programu.

Stavět pro různé generace: Životní prostor vytvářet a vybavovat tak, aby tu bylo místo pro všechny, aby se všichni spolubydlící kolem vás cítili dobře a bezpečně, ať mladí nebo staří, velcí nebo malí, s tělesným omezením nebo bez - to je idea stavění pro různé generace. Veletrh BAU toto téma uchopil v několika akcích.

Výzkum a inovace: ?Budoucnost stavění?, tak zní slogan veletrhu BAU. Jak tato budoucnost vypadá, prezentují vystavovatelé na svých stáncích. Také na fórech a speciálních přehlídkách hraje tématický úsek Vývoj a inovace hlavní roli.

Vzdělání a další vzdělávání: Najít kvalifikovaný, dobře vyškolený a vysoce motivovaný dorost není právě pro podniky stavebního hospodářství zcela jednoduché. Změnit to, nadchnout dorost pro veletrh BAU a zprostředkovat zcela konkrétní práce, to si BAU vepsal do štítu. I k tomuto tématu je tu několik iniciativ a akcí.

Speciální přehlídky
Hlavní témata veletrhu BAU jsou znázorněna na speciálních přehlídkách. Materiály, techniky a systémy se tak stávají něčím, co můžete takřka zažít. Návštěvníci veletrhu si mohou udělat přehled o tom, jaký je stav výzkumu a vývoje.

Green Envelope (zelený obal) - Stavět udržitelně s okny, fasádami a dveřmi - tak zní název speciální přehlídky výzkumného a zkušebního institutu ift Rosenheim.

Stavět pro různé generace - hospodárně, flexibilně a bezbariérově: Na této speciální přehlídce v pavilónu A 4 jde o to, jak může v praxi vypadat stavba přizpůsobená různým generacím, které projekty, produkty a materiály to vyžaduje.

Solar Decathlon Europe: Tato speciální přehlídka představuje solární dům odborné vysoké školy Rosenheim, který v soutěži ?Solar Decathlon Europe? konané v červenci v Madridu obsadil mezi 17 zúčastněnými týmy vysokých škol druhé místo. Bude postaven na volné venkovní ploše severně od pavilónu B5.

Inteligentní stavby: Speciální přehlídka společnosti Fraunhofer-Allianz Bau prezentuje ve ?městě Fraunhofer? 16 inovací ze stavebního výzkumu.

Textilní architektura: Používání fólií nebo membrán v architektuře se stalo známým teprve díky mimořádným budovám budícím rozruch. Rozruch způsobila v 70. letech minulého století slavná stanová střecha mnichovského olympijského stadiónu.