Zpět na informační servis

Konference Brownfieldy 2024

23. května 2024
Text redakce

Konference Brownfieldy je místem pro setkávání soukromého a veřejného sektoru nad problematikou revitalizace nevyužívaných lokalit. Šestý ročník se odehraje 3. června 2024 v jedinečných prostorech Automatických mlýnů v Pardubicích.

Konference Brownfieldy se každý rok koná na jiném místě, v jiném brownfieldu. Každé místo s sebou přináší novou inspiraci a témata. Téma letošního ročníku zní: Brownfield jako prostor pro odvahu, kreativitu a inovace. Konferenci pořádá Asociace developerů a společnost le Plan.

 

Vybraná témata konference:

 

Kreativita

Vybudovat z nevyužitého brownfieldu pulzující čtvrť vyžaduje pořádnou dávku invence a kreativity. Ani jedno nechybí projektům, které se představí v prvním bloku programu. Prezentovat se budou Automatické mlýny v Pardubicích a rakouský inovační hub Tabakfabrik Linz.

 

Odvaha

Brownfield jako životní projekt. Příběhy nadšenců, kteří se pustili do revitalizace brownfieldu s jasnou vizí, ale bez velkého investora a zkušeností. Jak zpětně hodnotí svou cestu od nápadu k realizaci, a šli by do toho znovu? 

 

Inovace

Stavět udržitelně znamená uvažovat inovativně. Brownfieldové projekty, které svým přístupem k energetice, materiálům a urbanismu vybočují z průměru.

 

Výzva

Od hledání funkce po hledání investora. Jak přistupují města různých velikostí k oživení brownfieldových lokalit na jejich území? A jak vidí potenciál brownfieldů v regionech developeři?

 

Nová éra brownfieldů v ČR

Revitalizace brownfieldů je priorita státní politiky územního rozvoje. S rostoucím tlakem na omezení výstavby na zelené louce se z brownfieldů stává zlato a jedna z mála možností, kde budovat logistická centra, průmyslové areály, ale i stavět byty a zahušťovat města. Současný stav legislativy přesto efektivnímu rozvoji brownfieldových ploch příliš nepřeje. Nastal čas na přijetí zákona o brownfieldech?

 

Více informací a program:  www.konferencebrownfieldy.cz

konference_Brownfieldy-2023 (foto Dominik Kučera)