Zpět na informační servis

Ochrana před povodněmi Brno 2007

9. března 2007
Text redakce

Několikeré ničivé záplavy během posledních deseti let, především 1997 a 2002, přinutily jak odborníky, tak širokou veřejnost věnovat tomuto tématu zvýšenou pozornost. Škody způsobené tímto živlem dosahují miliardových částek. Přitom v mnoha případech lze riziku předcházet či jej zmírnit.
Tímto tématem se již šestým rokem zabývá projekt ?Ochrana před povodněmi Brno?, který je jedním z hlavních programů v průběhu tří veletrhů, pořádaných a. s. Veletrhy Brno. Během necelých dvou měsíců se zde, v rámci Stavebních veletrhů Brno (17.-21. 4. 2007), Veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET (2.-4. 5. 2007) a Ekologických veletrhů Brno (29.-31. 5. 2007), představí možnosti ochrany osob i majetku při povodni.
Projekt je unikátní svou praktičností a komplexností. V nově zrekonstruovaném bazénu před pavilonem ?Z? o rozměrech 23x64x1 m jsou simulovány stejné podmínky jako při skutečné povodni. Různé systémy protipovodňových opatření jsou zde předváděny v co možná nejreálnějším prostředí a v přímém působení ničivé síly vody. Účinky vody na objekty pak vidí na vlastní oči všichni účastníci ukázek. Jedna ukázka trvá přibližně 1 hodinu a v průběhu 11 výstavních dnů se uskuteční celkem 41 ukázek.
Letošní rok budou, mimo jiné, představeny výhody protipovodňové stěny, vybudované pomocí stavebních betonových tvárnic M 175 od společnosti LIAPOR. Klasickou zdící maltu zde ale nahradí vysoce kvalitní polyuretanová montážní pěna Soudafoam Gun Mega od výrobce SOUDAL. Na ochranné stěně budou představeny hlavní výhody protipovodňové zdi na pevném podkladu, především kvalita a rychlost, které jsou při povodních dvakrát tak důležité. Dále návštěvníci uvidí kolik síly a prostředků je nezbytných ke stavbě takovéto zdi. Při rozměrech 1 m výšky a 10 m délky postaví tuto stěnu z daného materiálu čtyři dělníci během pouhých 4 hodin. Tato stěna je vybudována tzv. ?suchou cestou?. Při zdění jednotlivých tvárnic je použita rychleschnoucí PU pěnu SOUDAFOAM MEGA. Tradiční metoda zdění je totiž v průběhu povodně prakticky nemožná. Stěna je zatížitelná již po několika hodinách. Návodní strana stěny bude navíc kryta speciální folií, která tak zabraňuje pronikání vody skrz protipovodňovou zeď. Folie nahrazuje funkci klasických cementovápenných hydroizolačních stěrek.
Cílem akce je posílení povědomí o možné povodňové hrozbě a umocnění nutnosti prevence a obrany proti povodni.

Téma ochrany před povodněmi na Stavebních veletrzích Brno (17.-21. 4. 2007)
Téma ochrany před povodněmi na Stavebních veletrzích Brno (17.-21. 4. 2007)