Zpět na materiály, výrobky, technologie

Fórum českého stavebnictví 2012

24. května 2012
redakce

Politická a právní nejistota škodí podnikání ve stavebnictví a k blahobytu a bohatství se nelze prošetřit, shodlo se na již osmém ročníku fóra, které proběhlo 6. března 2012, na 250 profesionálů a klíčových osobností z oboru stavebnictví.

Autor:



Nejčastěji skloňovanými tématy setkání, jehož se zúčastnili i předseda vlády Petr Nečas a ministři průmyslu a obchodu, dopravy a pro místní rozvoj, byly otázky, jak zastavit sestupnou spirálu českého stavebnictví, jak zvýšit jeho konkurenceschopnost či jak navzdory nutné úsporné ekonomické politice vlády prosadit některá prorůstová opatření.
Petr Nečas ve své úvodní řeči konstatoval, že vláda pod jeho vedením musí mířit k vyrovnaným veřejným rozpočtům, schválit finanční ústavu a snižovat vládní výdaje. Přítomné stavbaře, mezi kterými bylo cítit napětí a pesimizmus, se pokusil uklidnit tím, že nejde pouze o škrty, ale také o odstranění byrokratických překážek pro podnikání, tj. mnohdy nadbytečných ekologických, stavebních a technických regulací, a především o zprůhlednění pravidel pro zadávání veřejných zakázek. ?Kdyby zpřísnění pravidel pro ně vedla k poklesu zakázek zadávaných veřejnými rozpočty o pouhá 3 %, znamená to reálnou úsporu veřejných rozpočtů mezi 13 až 15 miliardami korun,? prohlásil. Vláda považuje za nutné nepodvazovat rozvoj firem a podnikatelů zvyšováním korporátních daní a odvodů, především nákladů práce. Období ekonomické stagnace je třeba podle něj využít pro posílení konkurenceschopnosti ČR.