Zpět na informační servis

Den architektury a festival Film architektura 2023

19. září 2023
Text redakce

Konec září a začátek října bude opět patřit architektuře. Největší architektonický festi-val u nás Den architektury nabídne mezi 29. zářím až 5. říjnem na stovky zdarma pří-stupných akcí po celé České republice i na Slovensku. Bohatý program se uskuteční v Praze, Brně, Ostravě, Opavě, Plzni a ve stovce dalších měst a obcí. Současně se Dnem architektury se i letos uskuteční festival Film a architektura.

Den architektury opět otevře běžně nepřístupné budovy, nabídne architektonické procházky s poutavým výkladem, cyklovyjížďky, přednášky, ale i divadelní představení a koncerty a celou řadu dalších akcí. Letošní ročník proběhne s mottem Objev konstrukce! a v programu se zaměří na výjimečná konstrukční řešení, a to jak v historické architektuře, industriální architektuře, tak u staveb 20.–21. století. „Na nejrůznějších místech republiky připomeneme také dílo výjimečného představitele barokní gotiky Jana Blažeje Santiniho-Aichela, od jehož úmrtí uplyne letos 300 let, a vydáme se také po stavbách jednoho z nejvýraznějších představitelů poválečné architektury u nás – Karla Pragera, který se narodil před 100 lety,“ dodává zakladatelka a ředitelka Dne architektury Marcela Steinbachová. Stále bohatší program nabízí festival Den architektury na Slovensku, v letošním roce se uskuteční ve více jak třech desítkách měst.

Současně se Dnem architektury se i letos uskuteční festival Film a architektura. Za oběma festivaly stojí spolek Kruh, který čerpá z více než dvou desítek let zkušeností v oboru a z dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. V průběhu 13 let existence festivalu se zapojilo na 240 měst na území České republiky i na Slovensku. Den architektury se tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu.

Program bude průběžně zveřejňován na ZDE.

www.denarchitektury.cz
www.filmarchitektura.cz

Zdroj: www.denarchitektury.cz