Zpět na informační servis

Bienále Industriální stopy 2009

5. února 2009
Text redakce

Koncentrovaný a mnohovrstevnatý program nabídne letošní, v pořadí již páté bienále Industriální stopy naplánované na 8. až 14. října.

V hlavním centru bienále - v pražském Ekotechnickém muzeu - se bude konat jednodenní odborná konference věnovaná průmyslovým technologiím. I na dalších místech v Praze se uskuteční výstavy a zároveň program performing arts, o nějž se postarají pořadatelé zavedeného festivalu 4+4 dny v pohybu.

Páté bienále Industriální stopy naplánované na 8. až 14. října 2009

?Oproti poslednímu ročníku 2007, kdy jsme do České republiky přivedli největší kapacity průmyslové archeo- logie, budeme letos méně akademičtí. Společně s organizátory z dalších měst se chceme zaměřit na konkrétní příklady konverze industriální architektury i ukázky možností využití těchto objektů,? konstatuje Benjamin Fragner z Výzkumného centra průmyslového dědictví ČVUT (VCPD), jež je společně s Kolegiem pro technické památky ČKAIT, ČSSI a Národním památkovým ústavem zakladatelem a úspěšným pořadatelem bienále Industriální stopy.
Svatopluk Zídek z Kolegia pro technické památky, jeden z průkopníků replica rolex ochrany průmyslové architektury v České republice, považuje za největší úspěch bienále rozšíření do dalších měst, a to i mimo tradiční partnery akce. ?Kromě Prahy, Kladna a Ostravy pracujeme na programu v Ústí nad Labem, na Jablonecku a Liberecku, ve Zlíně a v Žatci. Je možné, že počet míst se ještě rozroste.? Pořadatelé Industriálních stop už nyní mohou oznámit několik programových tipů. Patří k nim například pokračování nesmírně úspěšné publikační řady Industriálních průvodců. Po Praze a Libereckém kraji renomovaní autoři z VCPD zmapovali dochované, přestavěné i stržené průmyslové objekty v ústeckém regionu. Známé je rovněž téma jednodenní konference v Ekotechnickém muzeu. Zástupci vybraných fakult ČVUT a Národního technického muzea budou diskutovat o technologiích, strojích a dalších nedílných a nezřídka přehlížených součástech průmyslových staveb. K velice oblíbené nabídce Industriálních stop, které v roce 2007 přilákaly na 26 tisíc návštěvníků, patří kulturní a společenské akce v autentických prostorách industriálních staveb. Letos se publikum může těšit například na vizuálně atraktivní a interaktivní projekty v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu. Výmluvný název pak ponese výstava ?Co jsme si zbořili?, na které VCPD přiblíží nenávratně ztracené skvosty průmyslové architektury v posledních deseti letech. Výstavu doplní přednášky a exkurze.

Veškeré programové detaily budou průběžně zveřejňovány na www.industrialnistopy.cz. 5. bienále se koná za přímé finanční podpory Mezinárodního visegrádského fondu.