Zpět na archiv čísel

Stavebnictví 04/2022

V čísle 4/2022 časopisu Stavebnictví si můžete přečíst například tyto články:

Revitalizace budovy Hybernská 1 v Praze

Na pomezí mezi Starým a Novým Městem se nachází budova Hybernská 1. Svým jižním průčelím je orientována podél Hybernské ulice, severní fasáda s novou přístavbou uzavírá prostor menšího veřejného prostranství, které navazuje na náměstí Republiky a ulici V Celnici. Oba prostory jsou propojeny pozoruhodným průchodem umístěným v ose objektu. (foto: SYNER, s.r.o.)

Aplikace UHPC v konstrukcích

UHPC – ultravysokohodnotný beton – se začal u nás používat cca před deseti lety a již se zrealizovala řada konstrukcí. Tento materiál s vysokými mechanickými parametry má vysokou cenu, ale velkou trvanlivost. Jeho výroba i ukládání je náročnější než u běžného betonu. O jeho aplikaci se proto má pečlivě rozhodovat a má být používán pouze tam, kde se jeho vlastnosti mohou výhodně uplatnit. (foto: prof. Ing. Jan L. Vítek, CSc., FEng.)

Pluhovské domy a nádvoří hradu a zámku Bečov nad Teplou

Areál státního hradu a zámku Bečov ve správě Národního památkového ústavu je souborem několika historických budov v těsné blízkosti Karlových Varů. Jeho historie sahá do roku 1349. V posledních letech dochází k jeho postupné obnově a přizpůsobování novým edukačním programům, které zajímavými metodami přibližují historii celého areálu. (foto: Metrostav a.s.)

Statické požadavky na vegetační střechy

Vegetační střechy jsou moderním stavebním prvkem pro ozelenění a zlepšení klimatu v okolí staveb a vyžadují specifické technické řešení. To zasahuje do různých stavebních oborů – pozemního stavitelství, vodního hospodářství, požární a obecné bezpečnosti nebo stavební fyziky, ale také do statického a konstrukčního řešení. (foto: Ing. Luděk Vejvara, Ph.D.).

Další číslo časopisu Stavebnictví vyjde 10. května 2022.